Julkaistu Hämeen Sanomien mielipidepalstalla 16.10.2000

Terveyskeskukset vai sairauskeskukset?

Uusien sairaaloiden ja terveyskeskuksien avaaminen on poliitikkojen ja terveysviranomaisten ylpeyden aihe, mutta onko sairaaloiden määrä kansan terveydentilan mitta? Mielestäni iloita kannattaa silloin, kun nykyiset laitokset vähitellen suljetaan tarpeettomina. Miksi ylipäänsä terveydenhoitoviranomaisten päähuomio on sairauksissa eikä terveyden ylläpitämisessä ennaltaehkäisytyön avulla?

Nyky-Suomessa noin viidennes yhteiskunnan varoista käytetään sairausoireiden kalliiseen tutkimiseen ja hoitoon. Samaan aikaan ennaltaehkäisyyn sijoitetaan vain mitätön prosentti terveysbudjetista. Ns. terveyskeskukset ovat todellisuudessa sairauskeskuksia. Lääkärin luo tullaan kuin autokorjaamoon:
  - Tässä on minun kipeä kroppani, hoitakaa se nopeasti kuntoon.
Ja paras lääkäri on se, joka määrää paljon lisätutkimuksia ja tehokkaita pillereitä. Sivuvaikutuksista ei ole tässä vaiheessa väliä.

Miksi emme muuttaisi vähitellen kaupunkimme terveyskeskukset vedalaisiksi terveyskasvatus- ja ennaltaehkäisykeskuksiksi, jotta kansalaiset osaisivat itse ottaa vastuun omasta teveydestään. Siellä he oppisivat lääkärin opastuksella järkevän, itselleen sopivan ruokavalion ja päivärutiinin, ikivanhan pulssidiagnoositaidon, tehokkaat rentoutusmenetelmät ym. itsehoitomenetelmät.

Yhdysvaltalaisessa Psychosomatic Medicine -lehdessä julkaistu tutkimus osoitti, että pelkästään Transsendenttisen Meditaation päivittäinen harjoitus alentaa väestön sairastuvuutta yli 50%. Tämä tulos ei yllätä, jos ottaa huomioon, että suurin osa sairauksista, päihdeongelmat mukaanlukien, johtuvat hermostoon kasaantuneesta henkisestä ja fyysisestä stressistä tai paineesta, josta ei osata päästä eroon.

Kaikki terveysongelmat kehittyvät vähitellen, joten tasapainon palauttaminen on helpointa ja halvinta ongelman alkuvaiheessa luonnonmukaisin kotikeinoin, kuten ennen vanhaan. Tähän tarvitaan kuitenkin tietoa ja terveyskasvatusta. Palkintona puolta pienemmät sairausmenot ja puolta vähemmän poissaolopäiviä, ihmisten hyvinvoinnista puhumattakaan. Ajatus sairauksista vapaasta yhteiskunnasta ei vieläkään mahdu päättäjien visioihin.

Miksi terveysviranomaiset eivät vieläkään ole valmiit satsaamaan esim. Transsendenttisen Meditaation ja muiden luonnonmukaisten terapiamuotojen opetukseen - menetelmien, joiden tehokkuus on vahvistettu sadoissa tutkimuksissa? Onko vastuullista odottaa kunnes sairaus kehittyy kärsimykseen asti ja vasta silloin tarjota paljon kalliimpia hoitoja ja lääkkeitä?

Jos tätä muutosta ei tapahdu, vuosi vuodelta kallistuva terveydenhoitojärjestelmä (siis: sairauksien hoito) menee konkurssiin parinkymmenen vuoden kuluttua. Mitä teemme silloin? Ehkä joudumme ajattelemaan ennaltaehkäisyä...

Wojtek Skalski
Luonnonlain puolue
Hämeenlinna


Luonnonlain puolueen kotisivulle

Valmistunut 20.10.2000
Päivitetty
20.10.2000