Julkaistu Hämeen Sanomien mielipidepalstalla (3/1999)
Rikollisuutta voidaan reilusti vähentää
Uusimman mielipidetutkimuksen mukaan turvallisuus ja rikollisuuden torjunta ovat äänestäjien tärkein huolenaihe, joten medioissa kysytään, missä ovat politiikkojen lääkkeet? Viime syksyllä julkaistussa Luonnonlain puolueen vaaliohjelmassa tarjoamme aivan uutta lähestymistapaa rikollisuusongelmaan. Keinoja on kolme:
- Kollektiivisen stressin poistaminen. Koska kansan kollektiivinen stressi ja epätasapaino maamme yhteisessä henkisessä ilmapiirissä luo otollisen pohjan väkivallalle ja rikollisuudelle, ehdotamme ns. "stressinpesukoneen" perustamista. Nuorista työttömistä muodostetaan ryhmää, joka yhteismeditaatioharjoitusten avulla puhdistaa ilmapiirimme stressistä. Kuulostaa uskomattomalta, mutta tämän uuden tietoisuuden teknologian toimivuutta on testattu yli 40 luotettavassa tutkimuksessa, mm. vuonna 1993 Washingtonissa pidetyssä testissä kaupungin väkivaltarikollisuus väheni 23% kahdeksassa viikossa.
- Ennaltaehkäisevä kasvatus. Toisten tutkimusten mukaan yksinkertaisen transsendenttisen meditaation tekniikan lisääminen koulujen kasvatusohjelmiin alentaa stressiä yksilötasolla ja kehittää oppilaiden henkistä tasapainoa. Tämä estää spontaaanisti vahingollisen käyttäytymisen sekä ennaltaehkäisee väkivallan ja rikoksien syntymistä.
- Vankien kuntoutusohjelma. Suurimpana rikollisuuden ongelmana pidetään ns. uusintarikollisuutta. Noin kaksi kolmasosaa vankilasta lähteneistä palaa sinne takaisin ja suomalaiset alan asiantuntijat eivät löydä tähän tehokasta lääkettä. Tässäkin stressin alentaminen TM-meditaation ja muiden rentoutusharjoitusten avulla on osoittautunut parhaiten toimivaksi vankien kuntoutusohjelmaksi. Menetelmää on kokeiltu kymmenessä eri maassa. Esimerkiksi Senegalissa uusintarikollisuuden tilastot putosivat projektin aikana 80 prosentista noin 10 prosenttiin.
Ei tarvitse olla oppinut ymmärtääkseen, että ilkeän tai aggressiivisen käyttäytymisen taustalla on stressi ja henkinen pahoinvointi. Miksi sitten stressin hoitamisen sijasta panostetaan poliisivalvontaan, oikeuslaitoksiin ja vankiloihin? Myös kasvatuksessa pienestä lähtien ihmisen käyttäytymisongelmat yritetään hoitaa moittimalla ja rankaisemalla. Hoitakaamme syitä eikä oireita. Ennaltaehkäisy on aina helpompaa ja yhteiskunnalle edullisempaa.
Wojtek Skalski
Luonnonlain puolue
Hämeenlinna
Luonnonlain puolueen kotisivulle
Valmistunut 20.10.2000
Päivitetty
20.10.2000