Ilta-Sanomat -- MIELIPIDE

Geenimanipulaation vaaroista

Media on jo pitkän aikaa näyttävästi seurannut siirtogeenihieho Huomenta, josta kirjoitetuissa jutuissa ei pahemmin ole otettu kantaa geenitekniikan mahdollisiin riskeihin. Geenitekniikassa Huomen-sovellutus kuuluu luokkaan, jossa pyritään valmistamaan geenimanipulaation avulla lääkkeitä, hormoneja tai dieettivalmisteita. Tällaiset sovellutukset eivät sisällä riskiä muuttaa ihmisen geenistöä tai päästää vapaaksi geenimanipuloituja eliöitä luontoon, jotka ovat geenitekniikan vaarallisimmat sovellutukset. Tähän luokkaan kuuluvat sovellutukset sisältävät riskejä, jotka liittyvät tuotteen ominaisuuksiin.

Useat yritykset tuottavat bakteerien avulla tryptofaania, jota myydään ihmisille ravintovalmisteena. Lisätäkseen tuotantotehoa, eräs yritys, Showa Denko, geenimanipuloi tämän bakteerin ominaisuuksia. Tällä geenimanipuloidulla bakteerilla tuotettu tryptofaani testattiin USA:n lääke- ja ruokaviranomaisten standardien mukaan ja hyväksyttiin kaupalliseen tuotantoon.

Yritys ei ollut kuitenkaan tyytyvinen tuotannon nousuun vaan jatkoi bakteerin ominaisuuksien muuntelua kunnes päästiin haluttuun tuotannon kasvuun. Yritys päätti kuitenkin jättää väliin kalliit turvallisuuustestit, jotka oli tehty ensimmäiselle geenimanipuloidulle bakteerille. Yritys päätteli ensimmäisten testien perusteella, että uudella bakteerilla tuotettu tryptofaani oli turvallista ja aloitti myynnin heti.

Seuraavan kahden vuoden aikana 37 ihmistä kuoli, 1500 ihmistä halvaantui ja yli 5000 ihmistä sairastui syndroomasta, joka lopulta yhdistettiin yrityksen tryptofaaniin.

Todennäköisimmin geenimanipulaatio nosti bakteerissa tryptofaanipitoisuutta niin paljon, että tryptofaani alkoi reagoida edeltäjiensä kanssa muodostaen myrkyllisiä yhdisteitä. Tähän päivään asti yritys on maksanut korvauksia yli miljardi markkaa.

Tästä esimerkistä herää kysymys: Jos on mahdotonta ennustaa yksinkertaisen yksisoluisen eliön geenien muuntelun seurauksia, kuinka voidaan luottaa geenitutkijoiden väitteisiin, että huimasti monimutkaisemman ihmisen geenejä muuttamalla voidaan parantaa terveyttä eikä luoda uusia tauteja?

Toimitusjohtaja
Timo Lahtinen
Tampereella 4.3.1996


Luonnonlain puolueen kotisivulle

Valmistunut 16.02.1999
Päivitetty 16.02.1999