Iltalehti -- MIELIPIDE
Mitä opimme Kosovosta?
Tarja Pennasen mukaan (IL 23.9.1998) Kosovolle kävi kuten ennustettiin, kansainvälinen yhteisö antoi lausuntoja samalla kun tilanne räjähti sodaksi. Kosovosta tuli Bosnian toisinto, ennaltaehkäisyä ei tapahtunut ja kriisin puhjettua alettiin haparointi. Mutta miksi kumpaakaan kriisiä ei ennaltaehkäisty?
Valitettava vastaus on, että ei osattu. Vanha resepti, diplomaattiset neuvottelut yhdistettynä voimankäyttöön ei toimi kovin tehokkaasti. Viimeisen 3000 vuoden aikana on tehty yli 8000 rauhansopimusta, joiden keskimääräinen kestoaika on ollut yhdeksän vuotta.
Tarvitaan jotain uutta. Kriisien ennaltaehkäisy on mahdollista tehdä uudella lähestymistavalla, henkisellä maanpuolustuksella. Sodassa stressi taistelee stressiä vastaan. Ainoa mahdollisuus ennaltaehkäisyyn on purkaa vihollisuudet ihmisten mielistä ennen niiden syntymistä. Saavutetaan voitto ennen sotaa. Kollektiivisen stressin purkamista on kokeiltu menestyksellisesti Libanonin sodan aikana. Sodan intensiteetti ja sotakuolemat vähenivät lähes 80% kokeen aikana. Tulokset on julkaistu arvovaltaisessa Journal of Conflict Resolution -lehdessä 32 (1988): 776-812.
Opimmeko mitään Kosovosta? Keinot on olemassa, mutta haluammeko käyttää niitä?
Timo Lahtinen DI
Tampereella 23.9.1998
Luonnonlain puolueen kotisivulle
Valmistunut 16.02.1999
Päivitetty 16.02.1999