Aamulehti -- MIELIPIDE
Kuka haluaa geenimanipuloitua ruokaa?
7.2.96 AL:ssä olleessa jutussa ihmeteltiin, miksi elintarvikepakkauksiin pitäisi merkitä, onko tuote geenimanipuloitu. Seuraavista syistä johtuen merkinnät pitää näkyä selvästi ja kattavasti kaikissa tuotteissa.
Maatalouden geenimanipulaatiota on kahdenlaista. Tehdään sellaisia geenimanipuloituja tuotteita, jotka voivat lähteä leviämään ympäristöön, esim kurpitsan geenimanipulaatio viruksenkeston parantamiseksi tai pakkasenkestävä tomaatti. Toisen lajin muodostavat tuotteet, jotka eivät voi levitä ympäristöön, esim. geenimanipuloitu kasvuhormoni (BGH) lehmän maidontuotannon lisäämiseksi.
Ympäristöön vapaasti päästettävät geenimanipuloidut eliöt luovat seuraavia vaaroja:
- Ekosysteemi voi häiriintyä paikallisesti tai maailmanlaajuisesti, johtaen monimuotoisuuden katoamiseen tai ravintoketjun häiriöön tuottaen sekä ympäristö- että talousvaikutuksia kuten esim, maaperän hedelmällisyyden alenemista, kaupallisesti tai ympäristöllisesti tärkeiden lajien tuhoutumista tai heikentymistä.
- Kemiallisten torjunta-aineiden käyttö lisääntyy, joka lisää vesien saastumista. Vesien saastuminen lisää syövän, syntymävikojen sekä muiden tautien esiintymistodennäköisyyttä.
- Voi syntyä uusia kasvitauteja, tuholaisia ja rikkaruohomuunnoksia, jotka kestävät nykyisin tunnettuja antibiootteja ja torjunta-aineita.
BGH-kasvuhormoni lisää maidontuotantoa 15 %:lla. Yhdysvaltalaiset suuryritykset ovat investoineet yli 5 mrd markkaa tämän hormonin valmistukseen sekä testaukseen. BGH aiheuttaa lukuisia erittäin haitallisia sivuvaikutuksia lehmälle, jonka vuoksi lehmiin pumpataan jatkuvasti jo etukäteen antibiootteja. Nämä kaikki yhdessä aiheuttavat maidon terveellisyyden alenemisen. Tällä maidolla meidän pitäisi ruokkia lapsemme. Tuntuu julmalta käsitellä lehmää aineella, joka tekee sen kipeäksi ja olon epämiellyttäväksi. Mihin kummaan on unohtunut vanha viisaus, jonka mukaan tyytyväinen lehmä antaa parhaan maidon. Kaiken muun lisäksi herää kysymys, että mitä teemme lisämaidolla, kun sekä Pohjois-Amerikassa että Euroopassa on vakava maidon ylituotanto-ongelma.
Luonnossa esiintyy kyllä geenimanipulaatiota, mutta se on tarkasti rajattu laajuudeltaan sekä nopeudeltaan. Lisäksi geneettisen tiedon siirtyminen tapahtuu vain tiettyjen toisiaan lähellä olevien lajien välillä ja vain tietyissä olosuhteissa. Geenitiedehenkilön suorittamassa perimän muuttamisessa nämä rajoitukset eivät päde, vaan hän voi istuttaa melkein minkä tahansa lajin geneettistä tietoa valitsemaansa lajiin.
Minä en halua syödä geenimanipuloitua ruokaa. Haluatko sinä?
DI Timo Lahtinen
Tampereella 7.2.1996
Luonnonlain puolueen kotisivulle
Valmistunut 16.02.1999
Päivitetty 16.02.1999