Julkaistu Hämeen Sanomien mielipidepalstalla

Geenikasveja viljellään myös Suomessa

Marko Pulkkinen kirjoitti artikkelissaan (HäSa 17.5.) että "Suomessa ei viljellä muuntogeenisiä kasveja kaupalliseen tarkoitukseen". Tämä oli virallinen totuus vielä keskiviikkona. Perjantain uutiset paljastivat kuitenkin, että Ruotsin, Ranskan, Saksan ja Britannian tavoin myös Suomen viranomaiset ovat vahingossa päästäneet pelloillemme geenimuunnellun kanadalaisen rapsin. Ministeriössä kun luotettiin kanadalaisten esittämään sertifikaattiin.

Kuluttajien protesteista huolimatta geeniviljelyn ja ruoan turvallisuus Suomessa on edelleen huolestuttavan heikko. Pulkkisen kirjoituksessa VTT:n (valtion teknillisen tutkimuskeskuksen) erikoistutkija Anna Maria Nuutila vastasi kysymyksiin geeniviljelyriskeistä käyttämällä ilmaisuja "En ole ollenkaan varma että..." "Todennäköisesti tästä..." ja "...olisi aika epätodennäköistä". Nämä sanat kertovat parhaiten miten hataralla pohjalla geeniasiantuntijoiden asiantuntemus tänä päivänä on.

Suomen viranomaiset ja elintarviketeollisuus nojaavat tutkijoiden lausuntoihin, mutta eihän geenitutkija vaarantaisi omia apurahojaan ja uraansa puhumalla geeniteknologiaa vastaan. Näyttää siis siltä, että pukki on pantu kaalimaan vartijaksi. Todellisuudessa geeniviljelyn vaaroista varmuudella ei tiedä vielä kukaan. Objektiiviset vastaukset saadaan ehkä parin-kolmenkymmenen vuoden kuluttua, niin kuin on käynyt monen muun uuden teknologian kohdalla.

Elintarvikkeiden geenimuuntelu on miljardivoittoja lupaava, uusi tuotantoala, jossa taloudelliset sidokset ja poliittiset intressit painavat enemmän kuin eettiset arvot tai kuluttajan mielipiteet. Paine päästä Euroopan ja Suomen markkinoille on kova, joten kovat ovat myös amerikkalaisten yhtiöiden ja näiden lobbaamien poliitikkojen keinot.

Viime viikolla Suomessa vieraillut amerikkalainen geenitekniikkaan perehtynyt oikeustieteen tohtori Steven Druker kertoi lehdistötilaisuudessaan, miten Yhdysvaltain lääke- ja elintarvikevirasto FDA on jo vuosikymmenen ajan peitellyt geeniruokien terveysriskejä jopa vastoin omien asiantuntijoidensa varoituksia. Tri Druker sai raskauttavien asiakirjojen kopiot haltuunsa nostamalla yhdessä Alliance for Bio-Integrity -järjestön kanssa syytteen FDA:ta vastaan vuonna 1998. Drukerin mukaan FDA myönsi toimivansa Valkoisen talon direktiivin alaisena, joka kehottaa "edistämään" Yhdysvaltain biotekniikan teollisuutta.

Suomen tuontiviranomaiset ovat tähän asti luottaneet FDA:n lausuntoihin. Eikö olisi korkea aika ottaa käyttöön omia testejä? Tai luopua kokonaan geeniruoasta. Kuluttajat eivät ainakaan sitä tarvitse.

Wojtek Skalski
Luonnonlain puolue
Hämeenlinna


Luonnonlain puolueen kotisivulle

Valmistunut 24.05.2000
Päivitetty
24.05.2000