Julkaistu Hämeen Sanomien mielipidepalstalla 30.5.1999

Vähäinen tieto on vaarallista

Hämeen Sanomien ympäristösivun (la 29.5.99) hälyttävät otsikot: "Luonto kostaa", "Geenimanipuloitu maissi tappoi monarkkiperhosia", "Kloonatulla vasikalla kohtalokas leukemia" ja "Uusia tartuntatauteja ilmaantuu jatkuvasti" pysäyttävät miettimään tämän maailman menoa. Näillä kaikilla uutisilla on yhteinen taustatekijä - usko tiedemiesten kykyyn hallita luonnon syvimpiä lakeja ja Luonnon oman viisauden vähättely.

Innostumme uusista keksinnöistä ja useimmiten kaikki näyttää hyvältä. Markkinamiehet ja kuluttajat ovat tyytyväisiä muutama, tai muutama kymmenen vuotta, kunnes sivuseuraukset paljastuvat. Esimerkkejä löytyy melkein joka alalta: moderni terveydenhoito, ydinteknologia, tehoviljely, uudet rakennusmateriaalit, sähkösäteilyhäiriöt jne.

Valitettavasti yhä uusien kieltojen ja määräyksien kirjoittaminen tai tiukennettu valvonta kohdistuvat vain oireisiin eivätkä pysty enneltaehkäisemään itse ongelmaa. Ihmisen valinnat ja käyttäytyminen - jokainen puistoon heitetty roska, jokainen saastutetun ruoan ostopäätös ja jokainen geenimanipulaatioidea - heijastavat hänen omaa henkistä tilaansa.

Tämän sukupolven asenteet ja toimintatavat ovat kasvatuksen ja arvomaailmamme seurausta. Siksi luonnon hallitsemisen ja kuluttamisen filosofian tilalle tarvitaan Luonnon viisauden kunnioittamista ja kykyä toimia sopusoinnussa sen kanssa. Maailmamme on sitä mitä itse olemme. Suhteemme luontoon kuvaa suhdetta omaan sisäiseen maailmaamme riippuen mielen ja kehon tasapainotilasta. Jos siellä vallitsee stressin ja epämukavuuden tunne, seurauksena on epäterve kuluttamisen ja alistamisen tarve korvikkeena puuttuvalle henkiselle hyvinvoinnille.

Kuitenkin kirjoja lukemalla ja yrittämällä älyllisesti ymmärtää luontoa opitaan vain rajoitettu määrä luonnonlakeja ja vanhan sanonnan mukaan "vähäinen tieto on vaarallista". Onneksi Luonnonlain kokonaisuus ja sen näkymätön organisoiva voima ovat läsnä omassa itsessämme, tajuntamme syvyyksissä. Tiedon luonnonlain kokonaisuudesta ihminen voi siis oivaltaa intuitiivisesti omassa tajunnassaan ja näin hän voi vähitellen oppia toimimaan spontaanisti sovussa Luonnon kanssa. Monet vanhat kulttuurit ja oppisuunnat sanovatkin Logoksen - Luonnon älyn tai kosmisen harmonian - asuvan syvällä jokaisessa ihmisessä.

Vanhat meditaatiotekniikat, jotka ovat nykyään tulossa uuteen suosioon, näen tehokkaina kasvatuskeinoina tulevaisuuden kouluissa. Esimerkiksi transsendenttista meditaatiota on menestyksellä sovellettu sadoissa kouluissa eri puolilla maailmaa ja seurantatutkimukset vahvistavat sen hyviä tuloksia.

Wojtek Skalski
Luonnonlain puolue
Hämeenlinna


Luonnonlain puolueen kotisivulle

Valmistunut 20.10.2000
Päivitetty
20.10.2000