Maaliskuu 1999

Isossa pajassa vuonna 2010

Nykypolitiikka elää etsikkoaikaa. Sen kertovat yleisöpalstojen kirjoitukset ja tv-keskustelut. Pienpuolueiden TV-vaalitentin lopuksi Riikka Uosukainen ja Seppo Toivonen kysyivät, ovatko nykypoliitikkojen keinot lopussa. Suuressa vaalikeskustelussa pohdittiin taas samankaltaisiksi tulleiden puolueiden tulevaisuudennäkymiä. Kotimaan katsauksessa 19.3.99 kysyttiin asiantuntijoilta puoluepolitiikan tulevaisuudesta. Jyväskylän yliopiston nuoret professorit näkivät lähivuosina uusia, henkisten liikkeiden pohjalta syntyneitä puolueita. Myös geenimanipulaation vastustuksen pohjalta saattaa nousta uusi puolue, lisäsi toinen heistä.

Kun TV 1:n vaalivalvojaisissa maaliskuussa 1999 kaikki kamerat ja toimittajat ympäröivät suurten puolueiden johtajia, me luonnonlainpuoluelaiset saimme rauhassa pohdiskella maailman menoa. Mielessäni kävi kuva vaalivalvojaisista joskus kymmenen vuoden kuluttua:

Iso Paja on kuin tänään, täynnä väkeä, mutta poliittinen maisema on toinen. Vanhan politiikan manttelinperijät ja pelastajat, Oikeiston reformipuolue, Uusliberaalit ja Nuordemokraatit, selvittävät toimittajille vaalitappiota. Päähuomio on kuitenkin henkisen siiven puolueissa joista vuonna 1994 perustettu Luonnonlain puolue on kokenein ja vahvin. Mukana on myös uusia tulokkaita: Sisäisen valon puolue, Uudistetut kristityt, Kalevala-liike ja Ekoshamaanit. Kaikki haluavat tulla mukaan Luonnonlain puolueen muodostamaan hallitukseen ja osallistua stressinpesukoneprojektiin. Timo Lahtinen vastaa lempeällä, isällisellä auktoriteetillaan, että hallituksessamme on tilaa kaikille puolueille.

Vuonna 2010 vaalikampanjakeskustelun yhdeksi aiheeksi nousi edelleen eduskunnan lisärakennuksen toteuttaminen. Nyt se vihdoinkin rakennetaan, mutta suunnitelmiin tulee pieni muutos: sisäänkäynti sijoitetaan täsmälleen itään päin ja satojen toimisto- ja neuvotteluhuoneiden tilalle tulee yksi suuri halli stressinpesukonetta varten. Puolueet päättävät myös yksimielisesti, että kaikki istunnot aloitetaan tästä lähtien yhteismeditaatiolla.

Vai tapahtuuko se vasta vuonna 2010?

Wojtek Skalski
Luonnonlain puolue
Hämeenlinna


Luonnonlain puolueen kotisivulle

Valmistunut 20.10.2000
Päivitetty
20.10.2000