Helsingin Sanomat -- MIELIPIDE

Geenitekniikka ei pysy käsissä

HS:n mielipideosastolla käydyssä keskustelussa nousee esille Suomen geenitekniikkaa koskevan lainsäädännön puutteellisuus sekä eettiset ongelmat siirtogeenisten eläinten kohdalla. Silmiinpistävää on ollut kuitenkin poliittisten tahojen vaiteliaisuus.

Geenitekniikan suurimmat riskit tulevat esiin vasta kun siirtogeeniset eliöt, kasvit tai eläimet pääsevät vapaasti luontoon. Tunnetuimpia geneettisesti muunneltuja kasveja ovat tomaatti, maissi ja kurpitsa. Tuotteiden suunnittelijoiden mukaan sovellutukset tehdään lisääntymiskyvyttömiksi ja niin heikoiksi, etteivät ne lähde itsestään leviämään.

Tanskalaisen Roskilden kansallisen Riso-laboratorion tutkija Thomas Mikkelsen julkaisi kuitenkin juuri äskettäin todellisen uutispommin Nature-lehdessä. Kokeissa saatiin geneettisesti muunneltu rapsi risteytymään rikkaruohoksi luokiteltujen lajikkeiden kanssa, vaikka tiedemiehet olivat väittäneet tämän olevan mahdotonta. Uusi lajike oli lisääntymiskykyinen. Suuren luokan ympäristökatastrofi on odototettavissa, jos näitä ns. turvallisia sovellutuksia kaupallistetaan maapallonlaajuisesti. Näin on kovaa vauhtia tapahtumassa.

EU-parlamentissa juuri hyväksytty lakiehdotus suo jokaiselle jäsenmaalle mahdollisuuden tiukempaan lupa- ja merkintämenettelyyn geenimuunneltujen elintarvikkeiden kohdalla kuin mitä on säädetty EU:n tasolla, joten käyttäkäämme tuota mahdollisuutta hyväksi.

DI Timo Lahtinen
Tampereella 13.3.1996


Luonnonlain puolueen kotisivulle

Valmistunut 16.02.1999
Päivitetty 16.02.1999