Aamulehti -- MIELIPIDE

Geeniruuan riskit kannattaa ottaa todesta

Pe 15.8.1997 AL:n mielipidepalstalla kyseltiin geeniruoka-alalla aktiivisesti toimivan Monsanto-yhtymän toiminnan luonnetta. Yhdysvaltalainen Monsanto valmisti Vietnamin sodassa käytettyä agent orange -nimistä kasvimyrkkyä, jolla hävitettiin viidakkoa pois sotimisen tieltä. Yhtymä väitti, ettei ko. kasvimyrkky ole sotilaille vaarallinen. Eräs yhtymän tuote oli DDT, jonka myös väitettiin olevan ihmiselle vaaratonta. Nyt vuosikausia kestäneen jatkuvan käytön jälkeen me kaikki tiedämme totuuden olevan toisenlainen. Nyt yhtymä on valmistamassa geenimanipuloituja siemeniä, jotka kestävät paremmin yhtymän rikkaruohon torjunta-aineita. Esimerkkinä mainittakoon soijapapu, joka on manipuloitu kestämään paremmin yhtymän omaa roundup-myrkkyä. Pääliiketoimi on siis myrkkyjen myynnin lisääminen, ei kehitysmaiden nälänhädän poistaminen. Fairfield News -lehden mukaan yhtymä ostaa tällä hetkellä Yhdysvalloissa järjestelmällisesti siemenyrityksiä itselleen.

Kansainvälisillä yrityksillä on suurilla määrärahoilla varustetut, taitavat PR-osastot, jotka osaavat ohjailla sekä tiedemaailmaa että julkista keskustelua. Juuri äskettäin geenitekniikka-alan yritykset palkkasivat yhdessä maailman suurimman PR-toimiston muokkaamaan maailman kollektiivista tietoisuutta myönteisemmäksi geenitekniikan sovellutuksille. Taktiikkana on seuloa jokaisesta maasta geenitekniikkaan myönteisesti suhtautuvat toimittajat ja sitten syöttää heille myönteistä tietoa geenitekniikasta.

Geeniruoka on valtava maailmanlaajuinen liiketoimi, jossa koekaniineina käytetään koko maapallon väestöä. Liiketoimintaa ohjataan taitavasti jättiläismäisten yritysten kokoushuoneista. Yleistä mielipidettä, tiede- ja poliittista maailmaa muokataan voimakkaasti ja taitavasti monimutkaisen stipendi-, rahasto-, ja mediaverkoston kautta. Viattomia tutkijoita, politiikkoja sekä toimittajia näyttää Suomessakin riittävän. Onneksi sentään elintarviketeollisuutemme on heräämässä.

Timo Lahtinen, DI
Tampereella 15.8.1997


Luonnonlain puolueen kotisivulle

Valmistunut 16.02.1999
Päivitetty 16.02.1999