Luonnonlain puolue

Hatanpään valtatie 7, 33100 Tampere Puh: (03) 222 7000 Fax: (03) 222 7001 Internet: www.llp.fi

- LEHDISTÖTIEDOTE -
17.5.2000

Geeniruoka ja sen peitellyt terveysriskit

Amerikkalainen geenitekniikkaan perehtynyt oikeustieteen tohtori Steven Druker vieraili tänään Helsingissä Luonnonlain puolueen kutsumana. Hotel Scandic Continentalissa järjestetyssä tiedotustilaisuudessa hän kertoi läsnäolijoille, miten Yhdysvaltain lääke- ja elintarvikevirasto FDA on jo vuosikymmenen ajan peitellyt gmo-ruokien terveysriskejä jopa vastoin omien asiantuntijoidensa varoituksia.

Tri Druker sai raskauttavien asiakirjojen kopiot haltuunsa nostamalla syytteen FDA:ta vastaan vuonna 1998. Syytteen kantajana on Alliance for Bio-Integrity, voittoa tuottamaton järjestö, jonka toiminnanjohtajana Druker toimii. Syytettä valmistellessaan hän kokosi sen allekirjoittajiksi mm. huomattavan joukon arvostettuja alan tutkijoita.

Druker kertoi tilaisuudessa, että "FDA myöntää toimivansa Valkoisen talon direktiivin alaisena, joka kehottaa "edistämään" Yhdysvaltain biotekniikan teollisuutta". Tältä pohjalta FDA on omaksunut kannan, että gmo-elintarvikkeet ovat olennaisesti samanlaisia kuin muutkin. Kuitenkin monet tutkijat viraston sisällä vastustivat tällaista politiikkaa ja varoittivat lukuisissa muistioissa, että tämä uusi teknologia voi tuottaa odottamattomia ongelmia, ja että muuntogeenistä ruokaa ei voi pitää turvallisena, ellei se ole läpäissyt tiukkoja kliinisiä testejä. FDA sivuutti nämä mielipiteet ja salasi tutkijoiden lausunnot. (lisätietoja)

Nykykäytännön mukaan gmo-elintarvike vapautetaan testeistä, jos sen katsotaan olevan "olennaisesti perinteistä vastaava". FDA:n tutkijoiden lausunnoista käy kuitenkin ilmi, että tämä "olennaisen vastaavuuden" käsite, johon nykyiset gmo-ruokien sääntelyjärjestelmät perustuvat, on vailla tieteellistä pohjaa.

Steven Drukerin esiintymisen katsotaan laajalti vaikuttaneen YK:n bioturvallisuusprotokollan sisältöön, josta sovittiin Montrealissa tammikuussa. Helmikuussa Edinburghissa hän veti maailman tiedotusvälineiden huomion puoleensa OECD:n gmo-ruokien turvallisuutta käsittelevässä kokouksessa, josta vakavin kritiikki oli yritetty sulkea pois. Viime viikkoina hän on kiertänyt Euroopassa kertomassa, miksi FDA:n kannanottoihin, joihin Suomenkin hallituksen linjaukset gmo-kysymyksessä paljolti perustuvat, on syytä suhtautua hyvin varauksellisesti.

Lisätietoja:
Timo Lahtinen (040) 508 1920
Asko Ali-Marttila (0400) 727 289
Eero Tunkelo (050) 329 9562

Steven Drukerin henkilökuva
FDA:n väärinkäytökset, lyhyt yhteenveto
FDA:n väärinkäytökset, pitempi yhteenveto
Alliance for Bio-Integrity