Luonnonlain puolue

Hatanpään valtatie 7, 33100 Tampere Puh: (03) 222 7000 Fax: (03) 222 7001 Internet: www.llp.fi

- LEHDISTÖTIEDOTE -
12.3.1999

Kovemmat rangaistukset eivät auta,
poliisien lisääminen ei riitä


Rikollisuuden hallinta vaatii
stressin hallintaa

Yhdysvaltalainen rikollisuuden ehkäisyn asiantuntija, asianajaja ja kirjailija Jay B. Marcus vieraili tänään Helsingissä Luonnonlain puolueen kutsumana. Yliopistolla järjestetyssä tiedotustilaisuudessa hän kertoi läsnäolijoille miksi ihmiset tekevät rikoksia ja miten niitä voidaan ehkäistä.

Länsimaissa yleinen kasvavan rikollisuuden trendi on Yhdysvalloissa edennyt kaikkein pisimmälle ja siksi voimme ottaa oppia sikäläisistä kokemuksista. "Kovempia rangaistuksia ja lisää poliiseja vaaditaan, koska perinteinen vankien kuntoutus ei ole toiminut. Tutkimusten mukaan niillä ei kuitenkaan ole toivottua vaikutusta. Yhdysvalloissa on nykyään 5 miljoonaa ihmistä joko vankilassa tai valvonnan alaisena," kertoi Marcus tilaisuudessa. "Rikollisten todellinen ongelma on stressi ja sen aiheuttama epänormaali fysiologinen tila. Tämän takia he eivät kykene vastaanottamaan tarjottua koulutusta. Ensin on vähennettävä stressiä tehokkailla menetelmillä, kuten Transsendenttinen Meditaatio (TM), joka tutkimusten mukaan vähentää rikollisuuteen taipuvaisen yksilön fysiologista epätasapainoa."

Marcus kertoi tuloksista, joita on saatu kokeiltaessa TM-ohjelmaa yhdysvaltalaisissa vankiloissa. Esimerkiksi Harvardin yliopistossa tehdyssä viisivuotisessa tutkimuksessa TM-tekniikan oppineiden vankien stressi, väkivaltaisuudet sekä psyykkiset häiriöt vähenivät merkittävästi. Kuntoutusohjelmaan osallistuneilla uusintarikollisuus väheni 35% verrattuna neljään muuhun vertailuryhmään [Dissertation Abstracts International 43:539b, 1982]. Vastaavat tutkimukset 28 muussa vankilassa ovat tuottaneet vastaavia tuloksia.

Marcus on kirjoittanut aiheesta menestyskirjan "The Crime Vaccine" (Claitor's Publishing), jossa hän kertoo yksityiskohtaisesti miksi perinteiset rikollisuudenhallintakeinot eivät toimi ja esittelee uuden, lupaavan, luonnonmukaisiin menetelmiin pohjautuvan vaihtoehdon.

Tilaisuuden toinen esiintyjä, mm. Riihimäen keskusvankilassa työskennellyt psykiatri Pekka Roponen, joka on LLP:n ehdokkaana Hämeen vaalipiirissä, kertoi kokemuksenaan, että "vankilat ovat vain säilytyslaitoksia, joissa kukaan ei kuntoudu, koska ilmapiiri on stressin läpitunkema. Vankiloissa pikemminkin kasvatetaan pahempia rikollisia. Huumeiden suuri määrä vankiloiden sisällä on selvä osoitus kontrollointipolitiikan mahdottomuudesta."

Luonnonlain puolueen puheenjohtaja, DI Timo Lahtinen esitteli tilaisuudessa LLP:n kolmikohtaisen turvallisuusohjelman. "Julkinen keskustelu rikollisuudesta pyörii täysin ulkokohtaisten kysymysten ympärillä. Lakien tiukentaminen ja poliisien lisääminen ei ole ratkaisu, vaan meidän on puututtava rikollisuuden perussyyhyn, yksilöiden ja yhteisön stressiin," hän vaati. LLP:n turvallisuusohjelma sisältää (1) rikollisten tehokkaan kuntoutuksen luonnonmukaisilla, stressiä vähentävillä menetelmillä; (2) lyhyen tähtäimen ennaltaehkäisyn "stressinpesukoneella", joka on yhteisön stressiä vähentävä, TM- ja joogalentotekniikkaa soveltava ryhmä; sekä (3) pitkän tähtäimen ennaltaehkäisyn tuomalla TM-ohjelma valinnaiseksi opetusmenetelmäksi kouluihin.

Lisätietoja: Timo Lahtinen (03) 2132 835 tai (050) 541 1044; Pekka Roponen (03) 7532 756; LLP:n toimisto (03) 222 7000.

Marcus2.jpg (4263 bytes)
Jay B. Marcus
Folsom2.jpg (9548 bytes)
Ryhmämeditaatio Folsomin vankilassa Kaliforniassa.

Klikkaa kuvia, niin löydät suurikokoisemmat versiot niistä.