Euroopan Luonnonlain puolueiden neuvosto
lehdistötiedote 28.3.1999

Geeniruokakeskustelu hallitsee otsikoita Britanniassa

Vuoden 1999 kolmen ensimmäisen kuukauden aikana julkinen keskustelu geenimuunnelluista (GM) elintarvikkeista on hallinnut otsikoita Britanniassa. Jatkuvan ja laajan uutisvyöryn ansiosta jokainen britti tietää nyt geeniruokien riskeistä ja mielipidetiedustelut osoittavat selvästi, että suuri enemmistö ihmisistä ei halua niitä. Luonnonlain puolueella on ollut huomattava rooli tässä kehityksessä, koska se oli ensimmäinen poliittinen puolue, joka nosti kysymyksen esille, ja koska se on jo usean vuoden ajan kampanjoinut aktiivisesti GM-elintarvikkeiden kieltämiseksi maailmanlaajuisesti.

Tämänhetkinen geeniruokakeskustelu Britanniassa, jossa ovat mukana niin hallitus, tiedotusvälineet kuin suuri yleisökin, sai varsinaisesti alkunsa kahdesta tapahtumasta helmikuussa 1999.

Ensimmäinen näistä oli keskustelu parlamentissa, jossa Joan Walley, hallituksessa olevan työväenpuolueen edustaja (mutta ei itse ministeri), ilmaisi huolensa GM-elintarvikkeista ja biotekniikan teollisuuden toimintatavoista. Hallituksen yllätykseksi hän sai kannatusta kaikkien puolueiden edustajilta. Samana päivänä oppositiojohtaja William Hague haastoi pääministerin GM-kysymyksessä, kysyen miksi tämä oli jättänyt huomiotta hallituksen virallisen ympäristölautakunnan neuvon asettaa kolmen vuoden moratorio geenimuunneltujen lajikkeiden kaupalliselle viljelylle.

Kaksi viikkoa myöhemmin 20 kansainvälisesti arvostettua tutkijaa ilmoitti lehdistötilaisuudessa parlamentin alahuoneessa, että he tukevat tri Arpad Pusztain tutkimustuloksia. Tri Pusztai on tunnettu geneetikko, joka työskentelee valtiollisessa laboratoriossa Skotlannissa, ja joka viime vuonna hyllytettiin työstään sen jälkeen kun hän oli puhunut televisiossa GM-elintarvikkeita koskevista huolistaan.

Tutkimuksissaan valtion rahoittamassa Rowett-instituutissa Aberdeenissa tri Pusztai oli testannut perunoita, joihin oli siirretty geeni, joka sai ne tuottamaan luonnollista torjunta-ainetta (lumikellon lektiiniä). Rotat, joille syötettiin perunoita, joihin oli sekoitettu lektiiniä, eivät kärsineet haittavaikutuksista. Sen sijaan rotat, joille syötettiin kyseisiä geenimuunneltuja perunoita, kärsivät huomattavista immuunijärjestelmän vaurioista ja niiden sisäelinten kasvu hidastui. Tri Pusztai kiteytti tilanteen seuraavasti: kaksi harmitonta ainetta, peruna ja lektiini, todettiin myrkyllisiksi geenimuuntelun jälkeen.

Löydöt yllättivät tri Pusztain kuten kaikki muutkin. "Olin aivan tyrmistynyt," hän kertoi lehdistölle. "Olin täysin varma, etten löytäisi mitään, mutta mitä pitempään jatkoin koetta, sitä levottomammaksi tulin. Uskon tähän tekniikkaan. Mutta se on meille liian uutta, jotta voisimme olla täysin varmoja siitä, että teemme oikeita asioita." Tri Pusztai on ensimmäinen tunnettu tutkija, jonka tutkimustulokset kyseenalaistavat geenitekniikan käytön kokonaisuutena, ja on huomattavaa, että hän ei ole vannoutunut geenitekniikan vastustaja.

Hallitus puolustuskannalla

GM-elintarvikkeista tuli nyt etusivun uutisia lähes päivittäin. Lukuisia tv- ja radioväittelyitä, puheohjelmia, kuuntelijoiden kommentteja, jne. lähetettiin kaikkialla Britanniassa; mielipidetiedusteluja tehtiin monen organisaation toimesta. Fraasi "Frankenstein-ruoat" alkoi esiintyä laajasti kaikissa suosituissa lehdissä (viittaus kuviteltuun Frankenstein-tiedemieheen, jonka yritys luoda ihminen tuotti hirviön, jota hän ei kyennyt kontrolloimaan).

Hallitus jäi puolustuskannalle, kun sen GM-elintarvikkeita suosivaa kantaa sekä läheisiä suhteita biotekniikan teollisuuden lobbareihin kritisoitiin laajasti. Biotekniikasta vastaavalla tiedeministerillä, lordi Sainsburyllä, sekä biotekniikan hyväksymisestä päättävien komiteoiden jäsenillä osoitettiin olevan yhteyksiä alan yrityksiin.

Pääministeri Tony Blair pyrki vaimentamaan yleisön huolta ilmoittamalla, että hän itse söisi geeniruokaa mielellään ja vakuutti, että hän ei pysäyttäisi tai hidastaisi GM-elintarvikkeiden käyttöönottoa. Seuraavana päivänä Blair kuvattiin (oman puolueensa!) "The Mirror" tabloid-lehden kannessa Frankensteinin hirviönä, otsikolla "päämonsteri". Ympäristöjärjestö Greenpeace toimitti neljä tonnia GM-soijaa pääministerin virka-asunnon portin eteen ilmoittaen, että tämä on ainoa osoite koko maassa, jossa asukkaat todella haluavat syödä geeniruokaa!

Sanomalehdissä ilmestyi raportti, jonka mukaan prinssi Charles, joka on ottanut voimakkaasti kantaa GM-elintarvikkeita vastaan viimeisten kahden vuoden aikana, oli saanut hallitukselta pyynnön poistaa internetistä sivunsa, jossa hän pyysi ihmisten kommentteja GM-kysymykseen. Yleisön ja lehdistön suuri enemmistö on ollut kriittinen hallituksen GM-kantaa kohtaan todeten, että hallitus on tässä asiassa täysin eri mieltä kuin kansalaiset.

Tässä muutamia otsikoita, jotka ovat ilmestyneet Britannian kansallisten sanomalehtien etusivuilla: "Frankenstein-ruuista hälyä" (Daily Telegraph 12.2.99); "Charles uhmaa Blairia GM-kysymyksessä" (Daily Express 21.2.99); "Työväenpuolue maksaa GM-jäteille, jotta ne laajentaisivat Britanniassa" (Independent on Sunday); "Päämonsteri" (The Mirror, 16.2.99); "GM-elintarvikkeet: kuinka Blair käveli huippututkijoidemme yli" (Daily Mail 18.2.99).

Uudet tutkimustulokset lisäävät löylyä väittelyyn

Samaan aikaan uutisoitiin laajasti uusista tutkimustuloksista koskien GM-elintarvikkeiden riskejä.

Euroopan johtavat ruokayliherkkyyden tutkijat Yorkin ravitsemuslaboratoriossa Pohjois-Englannissa havaitsivat, että soijan aiheuttamat allergia- ja ruoansulatusvaivat ovat lisääntyneet merkitsevästi viimeisten kahden vuoden aikana, nousten 14:lta sijalta 9:lle sijalle pahimpien allergeenien listalla. Koska tämä ajanjakso sattuu yhteen GM-soijan laajan käyttöönoton kanssa, laboratorion tutkijat katsovat, että nämä havainnot herättävät vakavia uusia kysymyksiä GM-elintarvikkeiden turvallisuudesta.

Valtion rahoittamat tutkimukset Skotlannin viljelyinstituutissa paljastivat riskejä hyönteisille. GM-perunakasveja syötettiin kirvoille, joita vuorostaan syötettiin leppäkertuille. Näiden elinikä lyheni jopa puoleen odotettavissa olevasta, ja niiden hedelmällisyys ja munien määrä väheni huomattavasti.

Kansallinen siitepölyn tutkimusyksikkö julkaisi Soil Associationin tilaaman tutkimuksen, jonka mukaan GM-siitepöly saattoi kulkeutua satoja kilometrejä ja risteytyä ei-GM-lajikkeiden kanssa. Britannian säädökset edellyttävät vain 200 metrin turva-aluetta GM-viljelmien ympärillä.

Suuret organisaatiot muuttavat suhtautumistaan
vastauksena julkiseen mielipiteeseen

Vastauksena kuluttajien vaatimuksiin seitsemän Britannian kahdeksasta suuresta marketketjusta on nyt muuttanut suhtautumistaan GM-elintarvikkeisiin. Viisi niistä on asettanut täyden kiellon GM-ainesosille niiden omissa tuotteissa (Sainsbury, Asda, Safeway, Marks & Spencer, Waitrose ja Iceland), ja kaikki vaativat parempia merkintöjä myymälöissään. Vain Tesco edelleen sanoo, ettei sillä ole erityistä GM-politiikkaa.

Marks & Spencer, jolla on myymälöitä kaikkialla Euroopassa, on itse asiassa kokonaan GM-vapaa, koska se ei myy muita kuin omia tuotteitaan. Iceland eliminoi GM-ainekset tuotteistaan jo viime vuonna saatuaan satoja kirjeitä yleisöltä, monet niistä Luonnonlain puolueen kannattajilta. Markkina-analyytikot ovat arvioineet Icelandin liikevoiton 18% kasvun viime vuodelta johtuneen suoraan tästä ratkaisusta.

Paikallishallitusten yhdistys, neuvoa-antava elin Britannian 500 paikalliselle ja alueelliselle hallitukselle, suositteli helmikuussa, että jokainen niistä asettaisi viiden vuoden kiellon GM-ruokien käytölle laitoksissaan, mukaanlukien koulut, vanhainkodit ja lastentarhat, sekä vanhusten ja vammaisten ateriapalvelut. Monet paikallishallitukset ovat jo lakanneet käyttämästä GM-ruokia.

Vastauksena kuluttajien vaatimuksiin Britanniassa ja muualla, yhdysvaltalainen mylly- ja elintarvikejätti Archer Daniels Midland (ADM) on lanseerannut uuden "alkuperän säilyttävän" ohjelman soijaproteiinituotteilleen, joka perustuu ei-GM-soijapapujen erotteluun. Tämä on huomattava siirtymä pois yhdysvaltalaisten tuottajien tähän asti omaksumasta linjasta. British Sugar, sokerijuurikkaan kansallinen tuottaja ja jalostaja, on ilmoittanut, että se ei ryhdy käyttämään GM-lajikkeita.

Arvostettu Kuninkaallinen laillistettujen maanmittareiden instituutti (RICS) on varoittanut, että geenimuunneltuja lajikkeita kylvävien viljelijöiden maan arvo saattaa laskea ja on vaatinut perustamaan kansallisen rekisterin, johon kirjataan kaikki GM-lajikkeilla kylvetyt pellot.

Hallitus on ilmoittanut, että se kaksinkertaistaa tuen niille Britannian viljelijöille, jotka haluavat siirtyä luonnonmukaiseen viljelyyn. Tämä on vastauksena siihen tosiasiaan, että luomutuotteiden kysyntä Britanniassa on niin paljon tuotantoa suurempaa, että 70% tarjonnasta täytyy tuoda ulkomailta.

Luonnonlain puolueen rooli

Luonnonlain puolue on ottanut aktiivisen roolin tässä viimeaikaisessa julkisessa keskustelussa GM-elintarvikkeista sekä puhumalla tiedotusvälineille että järjestämällä tilaisuuksia eri puolilla maata. Maaliskuun 8 pnä puoluejohtaja tri Geoffrey Clements sekä geenitutkijat tri John Fagan ja tri Michael Antoniou puhuivat parlamentin alahuoneessa järjestetyssä tiedotustilaisuudessa GM-elintarvikkeista, mikä johti kutsuun tavata säännöllisesti ja vaihtaa ajatuksia joidenkin paikallaolleiden parlamentaarikkojen kanssa. He puhuivat myös erityisessä konferenssisarjassa Lontoon yliopistossa, paneelikeskusteluissa monien arvostettujen asiantuntijoiden kanssa.


Luonnonlain puolueen kotisivulle

Valmistunut 29.03.1999
Päivitetty 29.03.1999