Lakimies paljastaa miten Yhdysvaltain hallitus
peitteli muuntogeenisten elintarvikkeiden terveysriskejä


Hallituksen väärinkäytösten paljastaminen oikeusjutun avulla

Amerikkalainen yleisen edun asianajaja Steven M. Druker kiertää tänä keväänä Euroopassa selittämässä, miten Yhdysvaltain lääke- ja elintarvikeviraston FDA:n sisäiset asiakirjat paljastavat, että se on peitellyt muuntogeenisten (gmo-) elintarvikkeiden riskejä jo lähes vuosikymmenen ajan. Steven Druker sai käsiinsä näiden asiakirjojen kopiot (yli 44 000 sivua) nostamalla syytteen FDA:ta vastaan toukokuussa 1998. Syytteen kantajana on Alliance for Bio-Integrity, voittoa tuottamaton järjestö, jonka toiminnanjohtajana Druker toimii. Syytettä valmistellessaan hän kokosi sen allekirjoittajiksi ennennäkemättömän koalition arvostettuja alan tutkijoita, kansalaisjärjestöjä sekä uskonnollisia johtajia.

FDA:n tutkijat vastustivat yritystä samastaa geenitekniikka perinteiseen jalostukseen

FDA myöntää toimivansa Valkoisen talon direktiivin alaisena, joka kehottaa "edistämään" USA:n biotekniikan teollisuutta. Tämän direktiivin mukaisesti FDA:ta neuvottiin perustamaan politiikkansa sille olettamukselle, että gmo-elintarvikkeet ovat olennaisesti samanlaisia kuin muutkin. Kuitenkin viraston yritykset kehittää tällainen politiikka kohtasivat voimakasta vastarintaa sen omilta tutkijoilta, jotka toistuvasti varoittivat, että geenitekniikka eroaa tavanomaisesta jalostuksesta ja että sillä on omat riskinsä. Lukuisten FDA:n asiantuntijoiden kirjoittamat muistiot korostivat, että tämä uusi teknologia voi tunnetusti tuottaa odottamattomia myrkyllisiä tai syöpää tai allergiaa aiheuttavia yhdisteitä eri tavalla ja eri määrissä kuin perinteiset menetelmät. He varoittivat, että muuntogeenistä ruokaa ei voi pitää turvallisena, ellei se ole läpäissyt tiukkoja kliinisiä testejä. Alliance for Bio-Integrityn www-sivuilla (www.biointegrity.org) on 24 FDA:n asiakirjan valokopiot sekä tarkempi selostus FDA:n väärinkäytöksistä.

Totuuden muuntelua elintarvikkeiden markkinoimiseksi

FDA kuitenkin sivuutti asiantuntijoidensa mielipiteet ja omaksui politiikan, jonka mukaan gmo-elintarvikkeet ovat yhtä turvallisia kuin tavanomaiset eivätkä vaadi testausta. Lisäksi se salasi tutkijoidensa lausunnot ja väittää, ettei sen tiedossa ole mitään, mikä osoittaisi gmo-elintarvikkeet erilaisiksi kuin muut. Edelleen, vaikka FDA:n tutkijat sanovat, että ensimmäisen gmo-vihanneksen testit nostivat esiin selvittämättömän turvallisuusongelman, FDA hyväksyi lajikkeen ja väitti, että kaikki turvallisuusongelmat on ratkaistu.

Kaikkien nykyisten sääntelymekanismien heikkous paljastuu

Steven Druker selittää tämän hallituksen salailun yksityiskohdat. Samoin hän selittää, kuinka FDA:n tutkijoiden varoitukset paljastavat "olennaisen vastaavuuden" periaatteen heikkouden ja siihen perustuvien testien riittämättömyyden. Myös EU:ssa nykyisin käytettävä testausjärjestelmä perustuu tähän periaatteeseen.

Laajalti uskotaan, että Drukerin esiintyminen YK:n bioturvallisuuskonferenssissa Montrealissa tammikuussa 2000 oli tärkeänä tekijänä estämässä Yhdysvaltain delegaation pyrkimystä kaataa varovaisuusperiaatteeseen nojautuva protokolla. Helmikuussa hänen kiertueensa Britanniassa sai huomattavaa julkisuutta ja näyttää rohkaisseen pääministeri Blairin lausuntoon, että gmo-elintarvikkeiden riskit täytyy tunnustaa, mikä on dramaattinen käänne hänen aikaisempaan kantaansa, että gmo-elintarvikkeet eivät aiheuta tavallisesta poikkeavia riskejä.


Luonnonlain puolueen kotisivulle

Valmistunut 24.04.2000
Päivitetty 24.04.2000